sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Şamanii Europei

Remediile naturiste în România sunt uşor de găsit oriunde, pe internet, în ziare şi reviste pentru femei. Plafarul ticsit cu ceaiuri şi sticluţe cu tincturi şi uleiuri e vrăciuiala instituţionalizată, urbanizată.
Eu poate îmi iau, poate nu, tableta de scris, dar nu plec nicăieri fără ceaiul de gălbenele, crema tămăduitoare (gălbenele sau rostopască) şi tinctura de propolis, astea sunt talismanul meu.
În ciuda tuturor schimbărilor, noi am rămas cu nevoia unui cordon ombilical conectat la natura magică, la spaţiile de generare a miraculosului, la peticele bucolice ale unei lumi străvechi, matriarhale, pre-creştine.
Suntem şamanii bătrânului continent, îmblânzitori de albine şi vrăjitorese ale plantelor medicinale. 
 
Pentru HIPERTIROIDIE

Prepară un decoct din muguri de nuc. Ai nevoie de 200 g muguri uscaţi şi de 400 ml apă. Se fierbe până scade la jumătate, apoi se zdrobesc mugurii şi se adaugă 300 g miere. Se păstrează la frigider şi se iau 3 linguri pe zi, înainte de masă. Reglează metabolismul, înlătură oboseala, transpiraţia excesivă şi măreşte rezistenţa.

În cazul celor cu boala Basedow, se ia zilnic, pe stomacul gol, câte o linguriţă de amestec din pulbere de rădăcină de brusture dulce şi turiţă mare, de 3 ori pe zi. Ceaiul de păducel şi talpa-gâştei e foarte eficient, consumat ca infuzie, câte 2 căni pe zi, dimineaţa şi seara.

Bea în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, câte 100 ml suc proaspăt de ţelină.

Decoctul din rădăcini de pătrunjel face minuni. Pune la fiert 50 g rădăcină într-un litru de apă şi lasă 20 minute.Bea-l îndulcit cu miere naturală.

Timp de 3 săptămâni, ia zilnic câte 3 linguriţe de pulbere de ghimpe. Faci pauză 10 zile, apoi poţi relua cura.

Pentru HIPOTIROIDIE

Cura cu oţet de mere cu miere este deja recunoscută. Se bea zilnic, înghiţitură cu înghiţitură, un pahar cu apă plată în care se adaugă 2 linguriţe de oţet.

Prepară o infuzie din amestec în părţi egale de coada şoricelului şi creţişoară, câte o linguriţă la o cană de apă. Bea câte două căni pe zi, dimineaţa şi seara, cu jumătate de oră înainte de masă.

Bea, de 3 ori pe zi, câte 50 ml suc de orz verde.

Prepară un amestec din 40 g drăgaică, 40 g coada calului, 20 g gălbenele, 20 g traista ciobanului, 20 g salvie, 30 g ciuboţica cucului, 30 g tătăneasă, 30 g trifoi roşu, 20 g urzică. Pune o linguriţă de plante la 250 ml apă clocotită, lasă să se infuzeze 3 minute, strecoară, apoi bea câte 3 căni pe zi.